Ένα σχέδιο τριών μερών για την εξάλειψη του COVID-19
Από τον Μπιλ Γκέιτς
Συμπρόεδρος, Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.
Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός επιστημονικού επιτεύγματος: Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 πιθανότατα θα είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα υπάρχουν περισσότερα από ένα εμβόλια. Αυτή είναι η εξέλιξη που θα δώσει τελικά στον κόσμο την ευκαιρία να εξαλείψει την απειλή της πανδημίας - και να επανέλθει στο φυσιολογικό. Επειδή μπορούμε να ανοσοποιήσουμε ενάντια στην ασθένεια, οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης Οι άνθρωποι θα σταματήσουν να φορούν μάσκες. Η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά με πλήρη ταχύτητα. Αλλά η εξάλειψη δεν θα συμβεί από μόνη της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κόσμος χρειάζεται πρώτα τρία πράγματα: την ικανότητα παραγωγής δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, τη χρηματοδότηση για την πληρωμή τους και τα συστήματα για την παράδοσή τους.
Η ικανότητα παρασκευής εμβολίων
Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς εμβολίων COVID-19 στον κόσμο προορίζεται να πάει σε πλούσιες χώρες. Αυτά τα έθνη έχουν κάνει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να αγοράσουν δισεκατομμύρια δόσεις μόλις παραχθούν. Τι γίνεται όμως με τα έθνη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος του κόσμου, παντού από το Νότιο Σουδάν έως τη Νικαράγουα έως τη Μιανμάρ; Αυτά τα έθνη φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς ανθρώπους και δεν έχουν την αγοραστική δύναμη να κάνουν μεγάλες συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες. Καθώς τα πράγματα είναι τώρα, αυτές οι χώρες θα είναι σε θέση να καλύψουν, το πολύ, 14 τοις εκατό του λαού τους.
Η νέα μοντελοποίηση από το Πανεπιστήμιο Northeastern βοηθά να δείξουμε τι θα συμβεί εάν η κατανομή εμβολίων είναι τόσο άνιση. Οι ερευνητές εκεί ανέλυσαν δύο σενάρια. Σε ένα, τα εμβόλια χορηγούνται σε χώρες με βάση το μέγεθος του πληθυσμού τους. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα άλλο σενάριο που προσεγγίζει αυτό που συμβαίνει τώρα: 50 πλούσιες χώρες λαμβάνουν τις πρώτες 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Σε αυτό το σενάριο, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα για τέσσερις μήνες σε τρία τέταρτα του κόσμου. Και σχεδόν δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν.
Αυτό θα ήταν μια τεράστια ηθική αποτυχία. Ένα εμβόλιο μπορεί να κάνει το COVID-19 μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και κανείς δεν πρέπει να πεθάνει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί μόνο και μόνο επειδή η χώρα στην οποία ζουν δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία παραγωγής. Αλλά δεν χρειάζεται καν να νοιάζεστε για δικαιοσύνη για να δείτε το πρόβλημα με το σενάριο «μόνο για πλούσιες χώρες». Σε αυτό το σενάριο, όλοι θα γίναμε σαν την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Και οι δύο έχουν προχωρήσει πολύ με πολύ λίγες υποθέσεις εντός των συνόρων τους, αλλά οι οικονομίες τους παραμένουν καταθλιπτικές επειδή οι εμπορικοί εταίροι τους βρίσκονται σε κατάσταση κλειδώματος. Και περιστασιακά, ένας νέος φορέας του ιού μπαίνει στο Νότιο Ειρηνικό, δημιουργώντας νέες ομάδες της νόσου. Αυτά τα σμήνη αναπτύσσονται και εξαπλώνονται. Τα σχολεία και τα γραφεία κλείνουν ξανά.
Ακόμη και με υπερβολική προσθήκη εμβολίων, τα πλούσια έθνη διατρέχουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης με αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν θα επιλέξουν όλοι να εμβολιαστούν. Ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της απειλής αυτής της ασθένειας κάπου είναι να την εξαλείψουμε παντού. Ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε αυτό το κενό εμβολίων δεν είναι να ντροπιάσετε τις πλούσιες χώρες. Κάνουν κάτι απόλυτα κατανοητό - προσπαθούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους. Αντ 'αυτού, πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ την ικανότητα παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καλύψουμε όλους ανεξάρτητα από το πού ζουν. Έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε αυτό το μέτωπο όσον αφορά τη θεραπευτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμφώνησαν να επεκτείνουν την ικανότητα παρασκευής φαρμάκων χρησιμοποιώντας τα εργοστάσια της άλλης. Το Remdesivir, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε από την Gilead, αλλά επιπλέον ποσότητες θα παράγονται τώρα στα εργοστάσια της Pfizer. Καμία εταιρεία δεν επέτρεψε ποτέ στα εργοστάσιά της να χρησιμοποιηθούν από έναν ανταγωνιστή με αυτόν τον τρόπο, και τώρα βλέπουμε παρόμοια συνεργασία όσον αφορά τα εμβόλια. Σήμερα το πρωί 16 φαρμακευτικές εταιρείες και το ίδρυμά μας υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην παραγωγή εμβολίων και να αυξήσουν την παραγωγή με πρωτοφανή ταχύτητα, διασφαλίζοντας ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια διανέμονται ευρέως το συντομότερο δυνατό.
Η χρηματοδότηση για την πληρωμή εμβολίων
Εκτός από την παραγωγική ικανότητα για την παραγωγή τους, χρειαζόμαστε επίσης τη χρηματοδότηση για να πληρώσουμε δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για φτωχότερα έθνη. Εδώ μπορεί να βοηθήσει ο επιταχυντής ACT. Είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως ο Gavi και το Global Fund. Δεν έχουν ακούσει πολλοί άνθρωποι, αλλά έχουν περάσει δύο δεκαετίες να γίνουν ειδικοί στο έργο της χρηματοδότησης εμβολίων, ναρκωτικών και διαγνωστικών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κάνει τη χρηματοδότηση ευκολότερη, προχωρώντας στα κέρδη από οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 και συμφώνησαν να τα κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτά. Χρειάζεται επίσης δημόσια χρηματοδότηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα καλό μοντέλο για το τι πρέπει να κάνουν άλλα πλούσια έθνη. Έχει δωρίσει αρκετά χρήματα για τον Επιταχυντή για να προμηθεύσει, πιθανώς, εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για φτωχές χώρες. Ελπίζω ότι άλλα έθνη είναι τόσο γενναιόδωρα.
Το σύστημα παροχής εμβολίων
Τέλος, ακόμη και όταν ο κόσμος έχει παραγάγει την παραγωγική ικανότητα και τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας - τους εργαζομένους και τις υποδομές που μπορούν πραγματικά να παρέχουν εμβόλια σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εξάλειψης της πολιομυελίτιδας. Μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της προσπάθειας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στην Ινδία ήταν μια σειρά εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Μετέφεραν ψυγεία εμβολίων στο κεφάλι τους καθώς περνούσαν μέσα από τα νερά των πλημμυρών για να φτάσουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Ο εντοπισμός περιπτώσεων COVID-19 στα φτωχότερα μέρη του κόσμου θα πάρει ένα παρόμοιο δίκτυο εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία - ένα που μπορεί να φτάσει σε μέρη όπου ακόμη και οι δρόμοι δεν μπορούν. Με καλά διαγνωστικά, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να ηχήσουν τον συναγερμό εάν μια άλλη ασθένεια πηδήξει από ένα ρόπαλο - ή πουλί - σε έναν άνθρωπο. Με άλλα λόγια, στην εξάλειψη του COVID-19, μπορούμε επίσης να οικοδομήσουμε το σύστημα που θα βοηθήσει στη μείωση των ζημιών της επόμενης πανδημίας. Ένα πράγμα που έχω μάθει να μελετώ την ιστορία των πανδημιών είναι ότι δημιουργούν μια εκπληκτική δυναμική όσον αφορά το συμφέρον και τον αλτρουισμό: Οι πανδημίες είναι σπάνιες περιπτώσεις όπου το ένστικτο μιας χώρας να βοηθηθεί είναι ευθυγραμμισμένο με το ένστικτό του για να βοηθήσει άλλους. Το ιδιοτελές πράγμα και το αλτρουιστικό πράγμα - που διασφαλίζει ότι τα φτωχά έθνη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια - είναι ένα και το ίδιο.
ΠΗΓΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:
https://ww2.gatesfoundation.org/ideas/articles/coronavirus-vaccine-strategy-bill-gates